2019. április 30., kedd

Alkotósarok: ÍRÓ VAGYOK, HOGYAN MUTASSAM MEG MAGAM? – 7+1 TIPP PUBLIKÁLNI VÁGYÓ SZERZŐKNEK (Írói kisokos 3.)

Ebben a cikkben egy sokatokat foglalkoztató kérdésre szedtem össze a válaszokat. Ha már írsz és szeretnéd megtalálni az utad a közönségedhez, az alábbi lehetőségeket érdemes megfontolnod!
Ide teszek azonban egy „nulladik lépést” is, amolyan origót. Szerintem ugyanis elengedhetetlen, hogy tisztázd magadban: mit jelent számodra a siker, mi a valódi szándékod ezzel az egésszel?
Mélyebben érintettem a témát ebben a korábbi, 6 perces videóban (nem az írásról, hanem általánosságban véve az élethivatásról szól), és jó szívvel ajánlom ezt a bejegyzést is, melyben tíz író leginspirálóbb meglátásait gyűjtöttem össze. [Azóta a blogról lekerült, a kurzusok Facebook-oldalán, az albumokban nézelődve, megtalálod őket!]

Ezek tehát a „hogyan”-ok, de lássuk a „mi”-ket is, a gyakorlat szintjén! :)


1.   FEJLŐDJ, ÉRLELŐDJ! – Sokan úgy vélik, akkor lesznek csak igazán jók, ha a külvilág visszaigazolja őket és lehetőleg minél hamarabb megteszi. Teljesen érthető, hogy az ember szeretné magát megmutatni, ahogyan a visszacsatolás iránti vágy is, és természetesen mindenkit bátorítok, hogy ha ez a szíve vágya, ne csak az íróasztalfióknak írjon!
Azonban az írás esetében talán minden más művészeti ághoz képest meghatározóbb a belső munka: a tapasztalatanyag, illetve az a tudati, önismereti érlelődés mely alkalmassá tesz bennünket rá, hogy ezt magunkon átszűrjük és műalkotássá transzformáljuk. Azaz a mégoly’ személyes tartalmakat egyedi formában, mégis egyfajta univerzális érthetőséggel adjuk közre.

Nincs egy mindenki számára érvényes recept arra, mikor, kinek és hogyan mutasd meg az alkotásaidat, számos tényező befolyásolhat ebben, végső soron pedig nem hibázhatsz, hisz’ mindenből tanulhatsz. Mindenesetre érdemes feltenned a kérdést magadnak: mi az időszerű? És hallgatni az intuitíven érkező válaszra!


2.  TALÁLJ SEGÍTŐTÁRSAKRA! – Fontos, hogy legyenek körülötted olyanok, akikben megbízol, akiknek adsz a véleményére, akik emberileg, ízlésük vagy a minőség iránti igényük révén, illetve akár szakmai szinten is hitelesek számodra.

Nagyon jó, ha egy csoport vagy közösség részévé tudsz válni, ahol támogatást kaphatsz és adhatsz. Én ezért is örvendezek a Felszabadító Kreatív írás kurzusokhoz létrehozott, „örök-tagságos” Fb-csoportnak, és minden olyan alkalomnak, amikor aktívak vagytok, megmutatjátok magatokat vagy kinyújtjátok a kezeteket egymás felé. A kritika kezelésének mikéntjéről nemrég írtam, itt!


3.  INDULJ EL PÁLYÁZATOKON! – Az otthonos, zártabb köreinkből, vagyis a komfortzónánkból érdemes kilépni, és akár távoli helyekre is kirándulni! Ezt a lépést persze adhatja egy új csoporthoz való csatlakozás, vagy ha az adott közegben előlépsz a háttérből és megmutatod magad, de az is, ha keresel irodalmi pályázatokat és azokon méretteted meg magad.

Motiváló cél lehet, különösen, ha hajlamod van halogatni és persze ugródeszka is, hogy kapcsolódj, látszódj, támogatást kapj. 
A pályázatok számos publikálási lehetőséghez juttathatnak közvetlen vagy közvetett úton, bekerülhetsz például antológiákba vagy folyóiratokba is. Az eredményre rágörcsölni azonban nem érdemes, inkább a felhajtóerejüket használd! [Ezt itt mindenképp hozzáfűzöm! ;)]
Nem foglaltam külön pontba, de az újságokhoz, magazinokhoz, blogokhoz való írás-beküldés is kvázi pályázati lehetőség, még ott is érdemes lehet rákérdezni, fogadnak-e szöveget, ahol épp nem keresnek szerzőt.





4.  INDÍTS BLOGOT! – Nem kell arra várnod, hogy egy „nagy kiadó” felfedezzen, kiadja a műved és akkor majd elindulhatsz végre: ha startra késznek érzed magad és szeretnéd megosztani másokkal a műveid, kezdj bele bátran!
Számos remek ingyenes blogmotort találhatsz, ha ez számít Neked, van, amelyik alapból reklámmentes, mint a Blogspot-é, vagy kisebb anyagi ráfordítással azzá tehető, mint a Wordpress. De a Blog.hu előnyei is megvannak, ahogyan annak is, ha azonnal Facebook-oldalt is indítasz, esetleg ott kezded a blogolást.
Azt javaslom azonban, hogy ne a Facebook legyen az egyetlen csatornád az emberek felé, nem csak azért, mert könnyű komolyan függővé válni az ottani impulzusoktól, hanem mert nem biztos, hogy releváns: azaz a valódi olvasótáborod nem feltétlenül esik / esne egybe a Facebookozókkal, vagy ha fenn is vannak, elérés szempontjából ki vagy szolgáltatva a algoritmusoknak, amelyek az állandó reklámbevételért korlátozzák az elérhetőséged.

A saját szabadságod érdekében mindenképp érdemes önálló szerzői honlapot vagy blogot létrehoznod, ahol az említett algoritmusok szűrőitől függetlenül is megtalálhatnak.
Honlap készítéshez sem kell feltétlenül külső segítség, egészen profi  oldalakat csinálhatsz például Wix-szel vagy Wordpress-szel, és saját domain-nevet is olcsón, gyorsan beszerezhetsz.


5.  HASZNÁLD A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁT! – A blogod/honlapod mellett érdemes egy vagy több közösségi média csatornát is beizzítanod, hogy elérd az olvasóid. Eleve kezdhetsz úgy, hogy ilyen fórumon indítod a blogodat – például a Moly.hu-n, ahol sok könyvimádót elérhetsz, vagy ahogy előbb említettem, a Facebook-on. De a már meglévő honlapod vagy blogod mellett is célszerű készítened ilyet. 
Az Instagram, a Twitter vagy a YouTube egyaránt hasznos lehet, de nem kell rögtön mindenhová regisztrálnod, lehet, hogy nem is lesz rá szükséged. Mérlegelj, mi az, aminek előnyei vannak számodra, és amit / amiket szívesen gondoznál! 

Legyen meg Benned az érzet, hogy kikhez szólsz, ha nem tudod  pontosan meghatározni, akkor is! Sok csalódástól kímélheted meg magad, ha nem akarsz mindenkihez szólni, de akikhez igen, azokhoz tudatosan teszed. 
Ha van egy markáns hangod, amin örömmel beszélsz (írsz), ha valódi tartalmak alkotása a szándékod és nem a lájkvadászat, biztos, hogy az ezzel összhangban lévő közönséged is megtalál majd!



6.  KERESS MEG KIADÓKAT! - Ha elkészültél a könyveddel és szeretnéd kiadni, alapvetően két lehetőséged van: kiadóhoz fordulsz vagy saját, szerzői utadon csinálod végig.
Előbbi előnye, hogy nem kell beruháznod, „csak” a szellemi tőkéd, s hogy a terjesztésben nagy segítséget kaphatsz: eljuthatsz könyvesboltokba, webshopokba, illetve - kiadótól függően - megfelelő marketinget kap a könyved. Hátránya, hogy főleg a nagyobb presztizsű kiadókhoz nem könnyű bekerülni, de az is, hogy szerzőként igen kevés pénz landol a zsebedben. (Kiadótól függ, de kb. 10-15% marad a szerzőnél – mondjuk egy 3000 Ft értékű könyv esetében 300 Ft kifejezetten nem egy méltányos összeg, ha az alkotómunkába és magadba fektetett rengeteg energiát nézzük).

Ha nem számít Neked a bevétel, ám fontos mindaz az előny, amit a kiadótól megkaphatsz (és megbizonyosodtál róla, hogy valóban megkapod), érdemes pályázni.
Mielőtt kéziratot küldesz, mindenképp érdeklődj a feltételekről, a fogadóképességről, illetve a benyújtás módjáról! Van olyan kiadó, ahová elég szinposzist vagy expozét küldeni (a kurzusokon megtudhatod, ezek mik és hogyan írjunk jót!), van ahová meghatározott számú fejezetet (például egy szerző ív terjedelemben - erre is "gyúrunk"! :)).
Ha kiadják a könyved, akkor is hasznos a honlap / blog és a közösségi média használata és ha van önrendelkezésed, saját csatornáid!


7.  ADD KI SAJÁT MAGAD! – Ha nem akarod, hogy a kiadó lefölözze a hasznod, illetve ha szeretnéd Te magad kézben tartani a dolgokat, saját vállalkozásban is kiadhatod a könyved. Ahhoz, hogy értékesítsd, nem kell céget alapítanod, elég egy egyéni vállalkozói is (de akár ajándékba vagy adomány-jelleggel is adhatod a könyved).
Keress meg nyomdákat, kérj ajánlatot és válaszd a legjobbat! A könyv marketingjét is intézheted saját magad (honlapra és/vagy blogra, valamint közösségi média csatornára mindenképp szükséged lesz), illetve megbízhatsz egy szimpatikus és profi vállalkozást.

Olyan lehetőségek is vannak - tulajdonképp' a 6-7. pont melletti köztes megoldások -, melyekkel a magánúton elkészített könyvedhez terjesztésbeli és/vagy marketingbeli segítséget vehetsz igénybe. Számos, kifejezetten a "saját könyves" szerzőkre specializálódott magánkiadó létezik, ahol nem feltétel, mit írsz, mindent kiadnak és igény szerint az eladást is segítik. Ez kényelmes, de valamivel költségesebb lehetőség. (Persze attól függ, milyen szolgáltatásokat rendelsz meg!)
Könnyen lehet egyébként, hogy a szerzői kiadású könyveddel nagyobb sikert aratsz és komfortosabban fogod érezni magad, mintha (hagyományos) kiadó adta volna ki, jobban megtalálnak vagy közvetlenebbül kapcsolódhatsz a közönségeddel.
Nem csak print könyvben, hanem e-book formátumban is gondolkodhatsz, nyomtatás esetén pedig létezik olyan modell is, melyben az előrendelések után történik meg a példányok elkészítése. (Ez a POD vagyis PrintOnDemand gyártás, ami több helyen igénybe vehető.)
Remélem, tudtam segíteni a továbblépésedben! Ha tetszett az írás, örülök, ha visszajelzel!

Ha pedig szeretnél fejlődni íróként, illetve általában véve önkifejezésedbenszeretettel várlak a Felszabadító Kreatív írás kurzusokon! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése